The future of IoT

Η πρόοδος στο διαδίκτυο των πραγμάτων θα επιταχυνθεί μέσω της διάδοσης νέων τεχνολογιών δικτύου, όπως το 5G και το μελλοντικό 6G, της αυξημένης ευελιξίας που επιτυγχάνεται με αυτές, αλλά και μέσω της ταχύτατης ενσωμάτωσης τεχνητής νοημοσύνης (AI). Το μέλλον του IoT δείχνει να έχει απεριόριστες προοπτικές, οι οποίες δεν αφορούν μόνο τη δυνατότητα σύνδεσης δισεκατομμυρίων συσκευών ταυτόχρονα, αλλά περιλαμβάνουν και την αξιοποίηση του τεράστιου όγκου των παραγόμενων δεδομένων τα οποία μπορούν να αυτοματοποιήσουν διάφορες επιχειρηματικές διαδικασίες. Καθώς τα δίκτυα και οι πλατφόρμες IoT εξελίσσονται για να ξεπεράσουν αυτές τις προκλήσεις, οι πάροχοι υπηρεσιών θα προχωρήσουν περαιτέρω σε επενδύσεις πληροφορικής και δικτύου, ανοίγοντας νέες δυνατότητες και ροές εσόδων.

Η οικονομική πορεία των εταιρειών IoT καταγράφηκε ισχυρά ανοδική για τα προηγούμενα χρόνια, όπως φαίνεται και από την εργασία των Pandow et al. [1], μέσα από τη μελέτη της μέσης κερδοφορίας πέντε επιλεγμένων εταιρειών (Spirent Communications, Infenion Technologies, Nuance Communications Inc., Silicon Laboratories Inc., B-Scada Inc) για την περίοδο από το 2013 έως το 2018. Όπως μπορεί να παρατηρηθεί και στο Σχήμα 1 η μέση απόδοση των εταιριών αυτών ήταν μεταξύ 20% και 30% για όλο το υπό εξέταση διάστημα.

Returns of IoT Companies
Σχήμα 1: Μέση ποσοστιαία απόδοση 5 επιλεγμένων εταιριών ΙοΤ.

Το μέσο κόστος ενός κοινού αισθητήρα έχει πέσει στα επίπεδα των 0.30€ σήμερα κι αυτό σημαίνει πως είτε πρόκειται για οικιακές συσκευές, είτε για βιομηχανικό εξοπλισμό, το σύνολο σχεδόν των συσκευών μπορεί να εξοπλιστεί με αισθητήρες. Ο αριθμός των διασυνδεμένων συσκευών από τα 815 εκατομμύρια το 2015 έχει φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια το 2020 και αναμένεται να φτάσει τα 75  μέχρι το έτος 2025 [1], αριθμός περίπου τριπλάσιος από αυτόν του 2019 (Σχήμα 2).

Connected IoT Devices
Σχήμα 2: Συνδεδεμένες συσκευές ΙοΤ παγκοσμίως μεταξύ 2015 και 2025.

Η στάση των επιχειρήσεων απέναντι στο IoT έχει αρχίσει να αλλάζει άρδην τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και της πανδημίας του COVID-19. Από μια δυνητικά επωφελή επένδυση που ήταν για τις επιχειρήσεις πριν λίγα χρόνια, το ΙοΤ έχει γίνει μια αναγκαιότητα της νέας εποχής. Η πανδημία βεβαίως επιβράδυνε την οικονομική ανάπτυξη κι αυτό είχε σαν συνέπεια να αναβληθούν αρκετές επενδύσεις από τη βιομηχανία, καθώς και έργα υποδομής τα οποία θα βοηθούσαν την περαιτέρω ανάπτυξη του ΙοΤ. Η εγκατάσταση και η επέκταση των δικτύων 5G για παράδειγμα, τα οποία αναβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργικότητα του IoT, πέρασε σε δεύτερη προτεραιότητα την ώρα που οι οικονομίες διεθνώς βυθίζονταν εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Οι τεχνολογίες IoT από την άλλη, αποδείχθηκαν απαραίτητες για τη διευκόλυνση της απομακρυσμένης εργασίας, του ελέγχου εργασιακών χώρων και γραμμών παραγωγής, τη διασφάλιση της ποιότητας του αέρα και γενικότερα της υγιεινής στους δημόσιους χώρους καθώς και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων μετάδοσης παθογόνων ιών. Η αγορά του IoT προβλέπεται να αυξηθεί με διψήφιους ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, παρά την οικονομική επιβράδυνση που προκλήθηκε από την πανδημία. Η τελευταία έχει αναδείξει τον βαθμό στον οποίο η δημόσια υγεία θα μπορούσε να επωφεληθεί από υιοθέτηση συστημάτων IoT, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων απομακρυσμένης διάγνωσης και τηλεϊατρικής. Μελέτη της S&P Global  προβλέπει ότι οι πωλήσεις ιατρικών συσκευών με δυνατότητες IoT, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, θα αυξάνονται σχεδόν κατά 20% ετησίως έως το 2024 και θα φθάσουν τα 319 εκατομμύρια δολάρια, από 136 εκατομμύρια το 2019.

Παρά τις δυσκολίες που επιφέρει η πανδημία στην παρούσα φάση, το μέλλον του ΙοΤ προμηνύεται λαμπρό. Ένα συναρπαστικό νέο κύμα εφαρμογών IoT θα αναδυθεί στο άμεσο μέλλον, το οποίο θα ζωντανέψει μέσω μιας πιο διαισθητικής διεπαφής μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Το διαδίκτυο των μηχανών θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τις μηχανές αλλά και μεταξύ μας. Οι συναρπαστικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στο IoT, με χρήση τρισδιάστατης εικόνας, πολυκάναλου ήχου και αφής, θα γίνουν η κύρια διεπαφή μας με τον πραγματικό κόσμο.

1. Pandow B. A., Bamhdi A. M., Masoodi F., 2020, Internet of Things: Financial Perspective and Associated Security Concerns, International Journal of Computer Theory and Engineering, vol. 12, nr. 5, October 2020, I.A.C.S.I.T., http://www.ijcte.org/vol12/1276-G1791.pdf