What is IoT?

Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things – IoT) είναι ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο οικοσύστημα που ενσωματώνει λογισμικό, υλικό, φυσικά αντικείμενα και υπολογιστικές συσκευές για επικοινωνία, έλεγχο, συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων, παρέχοντας ένα πλαίσιο για τη διευκόλυνση της απρόσκοπτης αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων και μιας ποικιλίας φυσικών και εικονικών “πραγμάτων”. Ο όρος Internet of Things αναφέρεται στο τεράστιο δίκτυο “έξυπνων” πραγμάτων, τα οποία γεννήθηκαν ως αποτέλεσμα της προσθήκης συνδεσιμότητας σε συσκευές πέρα από τις παραδοσιακές υπολογιστικές συσκευές.

Εδώ και λίγα χρόνια, έχει γίνει μια από τις σημαντικότερες τεχνολογίες του 21ου αιώνα περιλαμβάνοντας δισεκατομμύρια συσκευές και αισθητήρες συνδεδεμένους στο διαδίκτυο. Παραδείγματα τέτοιων συσκευών περιλαμβάνουν βιομετρικές-ιατρικές συσκευές και wearable, μετεωρολογικούς σταθμούς, φωτιστικά σώματα πόλεων ή κατοικιών, σηματοδότες κυκλοφορίας, κάμερες, αισθητήρες και αυτοματισμούς σε βιομηχανικές ή αγροτικές γραμμές παραγωγής, κ.α. Οι συσκευές αυτές θα ξεπεράσουν τα 55 δισεκατομμύρια και θα παράγουν περισσότερα από τα μισά δεδομένα που παράγονται παγκοσμίως μέχρι το έτος 2025, σύμφωνα με έρευνα της IDC [1]. Σε συνδυασμό με την διαρκώς αυξανόμενη διαθέσιμη υπολογιστική ισχύ, τα δεδομένα αυτά θα τροφοδοτήσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης, παρέχοντας διορατικότητα και νέες δυνατότητες συντονισμού μεταξύ μηχανών που θα βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή, θα βελτιστοποιήσουν τις γραμμές παραγωγής και θα επιταχύνουν την οικονομική ανάπτυξη.

Οι σύγχρονες εφαρμογές του ΙοΤ περιλαμβάνουν συστήματα έξυπνης πόλης (smart city), έξυπνων δικτύων διανομής ενέργειας (smart grid), έξυπνων σπιτιών (smart home), έξυπνης υγειονομικής περίθαλψης (smart health) και πολλές ακόμη, όπως φαίνεται στο Σχήμα 1.

Categories of IoT Applications
Σχήμα 1: Σύγχρονες Εφαρμογές ΙοΤ [2]

Μερικές φορές οι περιγραφές είναι αφαιρετικές και αναφέρονται σε ένα σύνολο υλοποιήσεων ΙοΤ που επιδρούν πάνω σε έναν ενιαίο χώρο, χωρίς απαραίτητα να αλληλεπιδρούν και μεταξύ τους. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των έξυπνων πόλεων οι οποίες περιλαμβάνουν έξυπνα δίκτυα, έξυπνους δρόμους, έξυπνο φωτισμό, έξυπνες δημόσιες συγκοινωνίες και ασφάλεια, έξυπνη περιβαλλοντική παρακολούθηση, έξυπνα πάρκινγκ, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων κ.α. Η μετατροπή ενός τομέα ανθρώπινης δραστηριότητας σε «έξυπνο» αναδεικνύεται συνήθως αποτελεσματική στρατηγική για την αποτύπωση, τον μετριασμό των προβλημάτων και την προώθηση καινοτόμων λύσεων.

Ένα συναρπαστικό νέο κύμα εφαρμογών IoT θα αναδυθεί στο άμεσο μέλλον, το οποίο θα ζωντανέψει μέσω μιας πιο διαισθητικής διεπαφής μεταξύ ανθρώπων και μηχανών. Οι συναρπαστικές εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να εμφανίζονται στο IoT, με χρήση τρισδιάστατης εικόνας, πολυκάναλου ήχου και αφής, θα γίνουν η κύρια διεπαφή μας με τον πραγματικό κόσμο. Το διαδίκτυο των πραγμάτων θα αλλάξει για πάντα τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούμε με τις μηχανές αλλά και μεταξύ μας, αφαιρώντας εμπόδια του παρελθόντος, όπως ο χρόνος και η απόσταση, φέρνοντας επανάσταση στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας, σε τομείς όπως η κατοικία, η διατροφή και η υγεία, η βιομηχανία και το εμπόριο, η διακυβέρνηση και πολλοί ακόμη. Το μέλλον είναι εδώ.

1. IDC Press release 27/06/2020 (Πρόσβαση 01/09/2021) – IoT Growth Demands Rethink of Long-Term Storage Strategies – https://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prAP46737220

2. Janani R.P., Renuka K., Aruna A., Lakshmi Narayanan K., 2021, IoT in Smart Cities: A Contemporary Survey, Global Transitions Proceedings, vol. 2, nr. 1, August 2021, KeAi,
https://doi.org/10.1016/j.gltp.2021.08.069